בכל שנה באוגוסט, באזורים פחות מוארים של מדבר הנגב, ניתן לראות את שיאו של מטר המטאורים על שם פרסייד - הכוכב הבהיר ביותר של הקיץ. כדור הארץ עובר דרך פלומה של חלקיקי אבק שנשרפים באטמוספירה ומשאירים פסים בהירים על הרקיע הלילי. המונים מגיעים לנגב לראות את הכוכבים ולשאול משאלות. לשאול משאלות. אנשים ממהרים לחניוני לילה בשטח, ויש יותר אנשים מכוכבים. מצאנו את המסלול שלנו בבלגן הזה ומוכנים לחלוק אותו איתכם. בנוסף למטר הכוכבים, מחכה לנו נוף עוצר נשימה של המכתש הגדול, חולות צבעוניים ומעיינות יורקעים. בואו נלך, לא רחוק כאן, מאחורי ההר.
זוהי אולי התצפית היפה ביותר למכתש הגדול. ראשית יש לציין כי מכתש גדול הוא אחד משלושת המכתשים בישראל ואחד מחמשת המכתשים הקיימים בעולם. מכתש הוא מבנה גיאולוגי מיוחד המצוי רק בנגב ובחצי האי סיני. מכתש נוצר על ידי תהליכי בליעה, כאשר נחל מרכזי שוטף את החול והסלעים המתמוטטים הדרגתית עד להיווצרות מכתש ענק. תכונה ייחודית של מכתש היא אפיק הנחל ששטף את הסלעים. במכתש הגדול, אפיק הנחל הזה נכנס למערך צר דרומה -מזרח, שנקרא שערי השטן. שרידי בניינים נראים לאורך דרך העפר המובילה לתצפית. זוהי עירם של עובדי חברת הנפט הפלסטינית הבריטית, שהוקמה בשנת 1941 כחברת בת של חברת הנפט העיראקית הבריטית. גיאולוגים בריטים הגיעו למסקנה שניתן למצוא נפט במכתש הגדול. הנפט לא נמצא, אך הדרך לתחתית המכתש נסללה. הטיול שלנו יתמקד לאורך הכביש הזה. נראה בתצפית הנפלאה הזו אתה יכול לבלות לילה ולצפות בכוכבים, אבל כל שטחו של המכתש הגדול הוא שמורת טבע ואינך יכול להישאר כאן ללילה. אינך יכול להדליק אור, אינך יכול לשוטט, אינך יכול להדליק מדורה. כל זה מזיק לטבע ולתושביו הליליים. אין טעם להתווכח עם פקחי רשות הטבע והגנים. הקנס הוא במאות שקלים. לכן, נלך למקום סודי, אחרי שנצפה בשקיעה.
למרות העובדה שכל שטחו של המכתש הגדול היא שמורת טבע, חלק מהשטח שייך לחברת כרייה פרטית. פעם קראו לה מחצבות חרסית וחול זך. עוד בשנת 1953, היא כרה קוורץ ושלחה אותו לחיפה למפעל פניציה, שם יוצרה זכוכית. הדרך למחצבה היא המקום היחיד במכתש הגדול בו תוכלו לעצור בצד הדרך ולצפות בכוכבים בשקט וברוגע ללא הפרעה מצד פקחי רשות הטבע והגנים.
בבוקר, לאחר שהכנת שקשוקה טעימה, אל תשכח לשוטט לאורך המדרונות העדינים שבהם מקבל נחל חתירה את מנת מימיו הראשונית בעונת הגשמים. נחל זה שוטף את המכתש הגדול ומוציא את מימיו לקניון עמוק. לאורך גדות הנחל נמצאים צמחים מאובנים מתקופת היורה. אל תשכח, אנו נמצאים בתחתית המכתש - בלב לבו של העבר הגיאולוגי של כוכב הלכת שלנו.
חולות צבעוניים הצטברו ליד המקום בו עוזב נחל חתירה את המכתש הגדול. זה יכול לדמות למשפך ענק אשר בתחתיתו הצטבר חול. צבע החול תלוי בהרכבו. כך, למשל, חול ים, באזורים הטרופיים, מורכב מאבן גיר, שברי אלמוגים וכונכיות לבנות, המרוסקים על ידי מים לגרגרי חול. לכן צבעו של חול זה הוא לבן. בחלקים מסוימים של העולם חול הים מעורבב עם מתרכובות מתכת שונות המעניקות לו גוון צהבהב.
כאן אנו רואים חול רב צבעוני מעורבב עם תחמוצות של המתכות הבאות:
אדום - ברזל
ירוק - נחושת
צהוב - מנגן
תפוז - גופרית Translated with Google Translate
לאחר שעזבנו את המכתש הגדול, אנו ממשיכים בדרכנו לאורך תווי נחל חתירה. ניתן להשוות את שם הנחל עם התנהגותו. הוא מתנהג כמו סמור. ואכן, הוא עוזב את המכתש, צולל בין סלעי הגיר ומתחתר עמוק לסלעי ההמסה. שם הוא נכנס למי תהום, היכן שאפילו בקיץ החם ביותר שומר על הלחות הקרירה בתוך נקיק חשוך.
השם יורקעם או יורקם מדמיין את פעולת המעיין. הוא כאילו "יורק" - יורק או מתיז מים בחודשי החורף. הוא אוסף גם מי גשמים. בסוף הקיץ המעיין מיצר רק שלולית, שעדיין מסוגלת להרוות את חיות הבר.
בחלק הצפוני של המעיין נראים מדרגות החצובות בסלע. הם נועדו לירידת גמלים למקור המים. המרזב האנכי הוא תוצאה של פעילות מפלי החורף. מכאן, נחל התירה זורם לכיוון דרום מזרח עד שהוא מתחבר עם נחל צין.