כיכר הבימה, יחד עם המבנים שסביבה, ראויה לסיור נפרד ומעמיק. בינתיים, נמשיך בצעידה לאורך קטע שדרות רוטשילד, המתחיל בכיכר הבימה ומסתיים ברחוב בר אילן, שבו נפגוש סמלים וסיפורים שמשלבים היסטוריה, אמנות ותרבות תל אביבית.
בנקודה זו מתנוסס פסל ייחודי, המורכב מארבעה ריבועים קטנים המתלכדים לריבוע גדול יותר. יסודותיו של הפסל שואבים השראה מהארכיטקטורה של בתי ארבעת החדרים בתקופת המלך דוד, והוקדש לאדריכלות הבאוהאוס שמאפיינת את העיר הלבנה – ליבה ההיסטורי של תל אביב. לצד הפסל עומדים שני בתים לבנים משוחזרים להפליא, המספרים סיפורם של ימים רחוקים, בהם עמדה במקום חוות סוסים שנתנה לתל אביבים את האפשרות לרכוב ולהתחבר אל הטבע.
עוד אטרקציה ייחודית היא פסל שני הספלים, המחוברים בקשת שנראית כזרם מים. פסל זה מסמל את הזרימה הטבעית של ההיסטוריה – בין “תל”, כסמל לעתיקות, ל”אביב”, כסמל להתחדשות ולצמיחה. הוא מדגיש את המעבר בין ישן לחדש, ומחבר בין עבר מפואר להווה תוסס.
בסמוך, נמצא בית הספר הדתי על שם מאיר בר אילן, דמות מפתח בתנועה הציונית-דתית. בר אילן, יליד וולוז’ין שבבלארוס, קשור לעיר שבה פעלה ישיבת וולוז’ין המפורסמת. הישיבה, שהעמידה בוגריה מפוארים כמו הרב קוק, חיים נחמן ביאליק, מיכה יוסף ברדיצ’בסקי ופעילים נוספים, נהנתה מתרומות נדיבות של משפחת ברודסקי. שמות אלו ושמות נוספים של יהודים שמוצאם מרוסיה, מזכירים לנו את התרומה האדירה של קהילה זו לעיצוב פני העם היהודי ומדינתו.
ככל שנתקדם לאורך השדרות, נגלה שכבות נוספות של מורשת עשירה, במיוחד לרגל חגיגות 70 שנה למדינה, שמביאות אותנו להרהר על הקשר העמוק בין תל אביב, העיר העברית הראשונה, לבין מקורותיה היהודיים וההיסטוריים ברחבי העולם.
המסלול שלנו מתחיל בכיכר הבימה, נקודת מפגש מרכזית בתל אביב, המחברת בין שדרות רוטשילד לשדרות ח”ן, הנקראות על שמו של חיים נחמן ביאליק. השדרות הללו הן לא רק דרך יפהפייה תחת עצי הפיקוס, אלא גם חלק מסיפור מכונן של היסטוריית המדינה.
בשדרות ח”ן, בבית מספר 1, נחתם ב-13 במאי 1948 הסכם הכניעה של הנציגים הערבים, יום לפני הכרזת העצמאות הרשמית של מדינת ישראל. רק כמה צעדים משם, בצד השני של שדרות רוטשילד, בביתו של מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל אביב, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת המדינה החדשה.
המסלול הזה, שעובר בין שתי נקודות היסטוריות אלה, חושף בפני המטיילים את תולדותיה של תל אביב – מהעיר העברית הראשונה ועד למרכז התרבותי וההיסטורי שהיא היום. הוא מלא בסיפורי בתים, דמויות מכוננות ורגעים משמעותיים. זהו מסלול שמאפשר לא רק לראות את העיר, אלא באמת להכיר אותה ולחוש את הרוח המיוחדת של תל אביב.