הבניין שנרכש על ידי קרן רוטשילד בשנת 2015, לאחר שחזור מרהיב, משמש כיום לתצוגות זמניות, אירועי תרבות יוקרתיים, ומפגשי אליטה. אך סיפורו מתחיל הרבה לפני שהפך לחלק ממורשת רוטשילד. המבנה, שנבנה בשנת 1928, תוכנן על ידי האדריכל יהודה סטמפלר עבור שתי משפחות – שמעון שטרן ואהרון זליג קרינקין, קרובי משפחה שחייהם נשזרו זה בזה.
אהרון קרינקין, יליד וולגוגראד למשפחה בעלת צי ספינות, ספג את הרעיונות הציוניים ועלה לארץ כבר בשנת 1906. הוא הקים בית מרקחת מפורסם ברחוב הרצל ביפו, שהפך במהרה לאחד מסמלי העיר המתפתחת. שמעון שטרן, שעלה ליפו בשנות העלייה השלישית, נישא לאחת מבנותיו של קרינקין, ושילב את חזונו המודרני בבית המרקחת. שטרן, שהביא עמו יוזמה חדשנית, החל למכור במקום כרטיסי תיאטרון ואפילו פתח סניף מוניות בתוך בית המרקחת. המוניטין של המקום זינק, בין היתר בזכות משחה רפואית על שמו של הכירורג הרוסי פוחוב, שגם הוא היה חלק מסיפור העלייה וההשתלבות בארץ.
בתו של שטרן, יהודית, המשיכה את דרכם של אביה וסבה. היא נישאה למשולם ריקליס, צעיר מוכשר שנולד באיסטנבול בשנת 1923 למשפחה שנמלטה מרוסיה. ריקליס, שלמד בגימנסיה הרצליה, הפך ברבות השנים לאחד מהאנשים העשירים ביותר בארצות הברית. הוא תמך בקמפיינים של הנשיאים בוש האב והבן, היה תורם מרכזי למפלגה הרפובליקנית, ואף מימן את רכישת חוות השקמים עבור אריאל שרון בשנת 1972.
ומה לגבי הארכיטקט המבריק, יהודה סטמפלר? סטמפלר נולד בבוצ’אץ’, עיירה שזכתה לתהילת עולם בזכות ש”י עגנון, שגדל בה גם הוא. סטמפלר למד בניה ותכנון בלבוב, ובשנת 1920 עלה לארץ ישראל, שם הפך לאחד האדריכלים הבולטים של תל אביב. מתוך 26 מבנים שתכנן בעיר, 25 עומדים ומשוחזרים עד היום, ומעידים על חזונו ועל תרומתו לעיר העברית הראשונה.
הבניין הזה, שמקפל בתוכו את סיפורם של משפחות, מהגרים, יזמים ואדריכלים, הוא לא רק חלק מהנוף האורבני של תל אביב, אלא תזכורת לעשייה שהקימה את העיר והעניקה לה את אופייה המיוחד.
המסלול שלנו מתחיל בכיכר הבימה, נקודת מפגש מרכזית בתל אביב, המחברת בין שדרות רוטשילד לשדרות ח”ן, הנקראות על שמו של חיים נחמן ביאליק. השדרות הללו הן לא רק דרך יפהפייה תחת עצי הפיקוס, אלא גם חלק מסיפור מכונן של היסטוריית המדינה.
בשדרות ח”ן, בבית מספר 1, נחתם ב-13 במאי 1948 הסכם הכניעה של הנציגים הערבים, יום לפני הכרזת העצמאות הרשמית של מדינת ישראל. רק כמה צעדים משם, בצד השני של שדרות רוטשילד, בביתו של מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל אביב, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת המדינה החדשה.
המסלול הזה, שעובר בין שתי נקודות היסטוריות אלה, חושף בפני המטיילים את תולדותיה של תל אביב – מהעיר העברית הראשונה ועד למרכז התרבותי וההיסטורי שהיא היום. הוא מלא בסיפורי בתים, דמויות מכוננות ורגעים משמעותיים. זהו מסלול שמאפשר לא רק לראות את העיר, אלא באמת להכיר אותה ולחוש את הרוח המיוחדת של תל אביב.