המסלול שלנו מתחיל בכיכר הבימה, נקודת מפגש מרכזית בתל אביב, המחברת בין שדרות רוטשילד לשדרות ח”ן, הנקראות על שמו של חיים נחמן ביאליק. השדרות הללו הן לא רק דרך יפהפייה תחת עצי הפיקוס, אלא גם חלק מסיפור מכונן של היסטוריית המדינה.
בשדרות ח”ן, בבית מספר 1, נחתם ב-13 במאי 1948 הסכם הכניעה של הנציגים הערבים, יום לפני הכרזת העצמאות הרשמית של מדינת ישראל. רק כמה צעדים משם, בצד השני של שדרות רוטשילד, בביתו של מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל אביב, הכריז דוד בן-גוריון על הקמת המדינה החדשה.
המסלול הזה, שעובר בין שתי נקודות היסטוריות אלה, חושף בפני המטיילים את תולדותיה של תל אביב – מהעיר העברית הראשונה ועד למרכז התרבותי וההיסטורי שהיא היום. הוא מלא בסיפורי בתים, דמויות מכוננות ורגעים משמעותיים. זהו מסלול שמאפשר לא רק לראות את העיר, אלא באמת להכיר אותה ולחוש את הרוח המיוחדת של תל אביב.
בשדרות ח”ן, בבית מספר 1, נחתם הסכם הכניעה על ידי הנציגים הערביים, אירוע משמעותי שהתרחש יום לפני הכרזת עצמאותה של מדינת ישראל. בין הנוכחים במקום היה צבי אורבך, דמות יוצאת דופן עם סיפור חיים מרתק. אורבך, שנולד וגדל בעיר לבוב, עלה לארץ ישראל בגיל עשרים. את דרכו כאן החל כפועל בקיבוצים, אך בהמשך הפך לקבלן בנייה מצליח, שבנה כנסיות בבית לחם ובתים רבים ברחבי תל אביב.
כישוריו הלשוניים המרשימים – שליטה בשבע שפות – הפכו אותו לנכס יקר ערך עבור צה”ל ולאחר מכן עבור שירותי הביטחון הישראליים. לצידו עמדה בלה, בתם של דינה ויוסף אפלנד שהגיעו מחרבין שבסין. השניים חיו יחד בבית מספר 16 ברחוב דיזנגוף, ששכן הרחק מבית דיזנגוף המפורסם, גם הוא בית מספר 16, אך בשדרות רוטשילד. כך, שתי נקודות היסטוריות אלה – בית דיזנגוף שבו הוכרזה עצמאות המדינה וביתם של בני הזוג אורבך – שזורות בסיפורה של תל אביב ושל תולדות ישראל, וממשיכות לספר את סיפורם של אנשים שהיו שותפים להקמת המדינה.