מסעדות מקומיות בכפר קתיקאס נחשבות בכל האיזור. הכפר עתיק ימים ומפורסם הודות לשמירה על אורח החיים המסורתי. כאן בחצר המסעדה חנינו ויצאנו לסבוס קצר בכפר הציורי. החניה חינם ולא רק לאורחי המסעדה :)
זה חצר מסעדה מומלצת ע״י מדריכים שונים. לא טעמנו - הגענו בבוקר וזאת לא שעת שיא הפעילות והמרץ:)
זאת כנסיית מריים הבשורה. היא שופצה בתחילת מאה ה-19 וכיום הכנסיה המרכזית של הכפר. הצידה המערבי ליד הכניסה מוצבת איקונת הבשורה בה מלאך גבריאל מבשר למרים הקדושה על כך שהיא נבחרה לשאת את אמירת אלוהים בבשר ודם. האירוע קרה בנצרת וכך נולד יהושוע הנוצרי.
המוזיאון הכפרי ואנדרטה לאנשי מפתח בקפריסין בתקופת שלטונה של אנשי צבא ערב הפלישה הטורכית ב-1974. לאחר עזיבתה של בריטניה את האי והכרזה על עצמאות קפריסין ב-1960, אכלוסית האי היוונית נוצרית ותורקית מוסלמית קיבלו יצוג יחסי במוסדות הרפובליקה הצעירה אך הנושא לא היה ברור מעליו ועל המדינה השטלתו גורמים יווניים צבאיים קיצוניים עד לפלישה של תורכיה בשנת 1974 וחלוקה של האי למרכז היווני והצפון התורכי. בכפר היו חילופי אכלוסיה והתושבים התורכים הגרו לצפון.
המועצה המקומית מפרסמת מסלולי טיול באיזור ומציע טיולי יינות בין ייננים מקומיים.
הגפנים הלבנים בסביבת הכפר נחשבים לטובים ביותר בכל האי קפריסין. שם הזן המפורסם הוא קסיניסטרי.
נדמה היה כי החיים עצרו מלכת בכפר הזה ומסורתיות הורגשה בכל מקום. הדלתות הפתוחות למחצה הזמינו להביט ולהקשיב ומובן היה שנקודת רדיו היא המס מדיה של הכפר עד עצם היום הזה
תצפית יפה על הים תוך התבוננות בשדה ירוק של ימי האביב הפורח. האזור מלא בשדות פרטיים שמעבדים כפריים מקומיים. למצוא במקום זה שדה חיטה די נדיר, האזור שופע בגפנים בעיקר, אבל הבדלי גובה מכ-600 מטר במקום התצפית עד כ-300 מטר באזור השדה מסבירים את ההבדל בגידולים.
תצפית לעבר הוואדי לכוון מזרח – רואים היטב את המסלע הגירי מעורבב עם סלע ממקור בזלתי. קפריסין היא אי העומדת על מפגש של שני פלטות טקטוניות – האירופאית והאסיאתית וזה גרם להתרוממות ויצירת האי. במרכז מתנשאים רכס ההרים שמגיעים לגובה כמעט 2000 מטר מעל פני הים. קרום זה מהווה גם תחתית עתיקה של אוקיינוס הקדום טאטיס.
חניה ציורית ויפיפייה (חינמית) מעל המפרץ היפה של דריפאנו. זה אחד הנמלים העתיקים בקפריסין. כאן קיים נמל עוד בימי קדם, כאשר ספינות עמוסות בחיטה ממצרים עצרו בדרכן ליוון העתיקה. הנוף כאן מרתק ומזמין לצלם אין ספור תמונות. למטה יורדים מספר שבילים אשר דרכם ניתן להגיע למערכת מערות מסועפת אשר ממוקמות ממש מתחת למגרש החנייה. מערות אלו הינן מערות קבורה ממש בדומה למערות קבורה בארץ.
כנסיית גאורגיוס הקדוש היא כנסיה יחסית צעירה. היא נבנתה בסגנון אורתודוקסי מובהק בשנת 1928. דמותו של גאורגיוס הקדוש נפוצה מאוד בקפריסין (מקום קבורתו נמצא בארץ בעיר לוד) והוא שני בין הקדושים הנארצים בקפריסין אחרי מרים הקדושה. נהוג לפי המסורת המקומית לבקש בתפילה בכנסייה על המצאת בני זוג - מעין משלוח הצד הנוסף של המתפלל – השלמה של נפש. כשאר צילמתי ראיתי שני קשישים נכנסו לכנסיה והדליקו נר. מער לכביש יש כנסיה עתיקה היסטורית. בשטח הסמוך נערכו חפירות מרשימות בהן נתגלתה עיר מימי קדם אשר עמדה מעל הנמל העתיק. העיר שגשגה בימי רומה העתיקה והפסיקה להתקיים עם הכיבוש המוסלמי במאה ה-7.
מסעדה עם נוף מהפנט. שקט. שלווה. כל מה עולה בראש מול נוף ים שקט, אור שמש ושמיים כחולים. טעמנו בקלווה – היא ענקים לעומת מה שמוכר בארץ, היא שוחה בדבש והיא טעימה ברמות! ארוחות במסעדה פשוטות וטעימות – כל מה שדגו בנמל דייגים מתחת – אפשר פשוט לשים על האש וליהנות!
חנות קרמיקה. הכול עבודת יד (לפחות על פי הבעלים) וככל הנראה הוא צודק! ספלים בגדלים שונים מצופים גלזורה, משרוקיות מסורתיות שמתמלאות במים ויוצרות קול ציפור, קערות ועוד. דברים יפים ומקוריים.
סופר על הדרך. לפני טיסה יש תמיד דחף לקנות משהו מקומי להביא הביתה. בזמן שמשתכנעים כי כולנו כפר אחד גדול, ניתן להכיר בדברים מקוריים שבאמת קשורים למקום. למשל, פיתות – לחמים שונים בצורה ממה שמוכר לנו בארץ, אבל בטעם אותו הדבר. פירות ים ודגים מבחר ענק ורבגוני. הכול טרי ומזמין! גבינות מקומיות במבחר רב והמצאה מעניינת של זיתים בשקיות. גם ציזיקי – תוספת טובה לסל קניות שלוקחים לארץ!
מפעלי אדוניס. מקום שחובה לבקר בו. כביש גישה נראה משובש, אבל בכל מקום כתוב שמתאים לכל כלי רכב. לא העזנו לעלות על כביש זה ברכב (סליחה רכבון שהיה לנו), אבל לתדהמתנו ראינו רכב דומה יוצא מן הכביש ועולה על כביש אספלט. היו אלו תיירים מלונדון ואמרו שאפשר לעבור בלי בעיות. הנסיעה עד למפלים כ-3 קילומטרים והמקום שווה כל מאמץ. אבל... היו לפני טיסה ולא לקחנו סיכון. המשכנו לשדה מבלי להגיע למפעלי אדוניס.
תחנת דלק אחרונה לפני כניסה לשדה התעופה של פאתוס. עלות ליטר נטול עופרת 95 הוא 1.2 אורו. סה"כ נסענו 4 ימים ודלק לכל תקופה עלה רק 18 אירו. משלמים בכרטיס בקופה בפנים.
רכב שלו היה קטן, עם תיבת הילוכים ידנית. אני מזמן לא נהגתי עם תיבה ידנית מה עוד שההגה מינין ואת ההילוכים יש להעביר ביד שמאול. אבל התרגלתי מהר והעלות של ההשכרה ל-4 ימים של 70 דולר כפרה על כל דקה של התרגלות לאתגר!
השדה בפאתוס קטן ומסודר. כל מה שמצופה משדה עובד טוב ותוך 40 דקות מעליה למטוס נוחתים בתל אביב – זה ממש יפה!