מקומות לביקור בהם Хайфа

נחל שיח


תֵאוּר:

נחל שיח קיבל את שמו בעברית ובערבית מהמטיילים הרבים הפוקדים אותו. בשתי השפות, השם נגזר ממילים שמשמעותן "סיור" או "טיול". ההליכה מתחילה ברחוב לוטוס. יש לפנות ימינה ליד סימן השביל השחור, תחילה בשביל האספלט ואז במורד המדרגות, עד ללב הערוץ.

מחבר ומחברים שותפים
AmutaTayarutHaifa (מְחַבֵּר)
עמותת תיירות ונופש חיפה היא המדריך והידיד הנאמן שלך בעיר לא משנה אם באת להתארח או להשתקע בעיר. פרויקט אטרקציות קיץ הוא רק קצה המזלג של מה שהעיר יכולה להציע וכדאי מאוד לבקר האתר של העמותה בכתובת www.visit-haifa.org או לעקוב אחרינו כאן בשביל להיות מעודכנים בכל האירועים וכל המבצעים.
מֶרְחָק
1.82 km
מֶשֶׁך
2h 10 m
הצבעות בעד
15
מקומות עם מדיה
6
Nothing found.
    Uploaded by AmutaTayarutHaifa

    בחלקו העליון של העמק נוכל להבחין באבן גיר חשופה. בגדה הדרומית של העמק ישנם עצי ליבנה, ואילו בגדה הצפונית, החשופה לשמש, ישנם שיחים קוצניים רבים האופייניים לכרמל, ופרחים שעדיין פורחים בחורף. השביל ממשיך דרך יער, בו נוכל להבחין בצמחים מטפסים סבוכים ובעשבי בר ארומטיים.

    Uploaded by AmutaTayarutHaifa

    לאחר כ-600 מטר נגיע לסניף הדרומי של נחל סיאה. בצומת נוכל לראות שרידים של בור סיד ישן, חור עגול באדמה מוקף בסלעים שבו נשרף גיר כדי להפוך אותו לסיד, ששימש לציפוי בארות מים ולמניעת חלחול. כשהבור היה פעיל, מבנה אבן בצורת כיפה הכיל את הגיר המיועד לשריפה. הדלק הוכנס לבור דרך פתח ייחודי. האש בערה במשך 3-6 ימים, תלוי בגודל הבור; כאשר הכיפה התחילה להאיר באדום, האש כובתה. הפתח נאטם למספר ימים, והמוצר הסופי, סיד שרוף, הוצא מהבור.

    Uploaded by AmutaTayarutHaifa

    עוד 200 מטרים במורד הערוץ מובילים למטע קטן של עצי רימון ותאנה ולמעיין מקסים בגדה השמאלית, המוסתר על ידי שורה של עצי ברוש. מי המעיין מצטברים בבריכה. למעיין היו שמות רבים - בעבר הוא נקרא מעיין אליהו, וכיום הוא נקרא עין פרג', מעיין הישועה. המסורת מספרת שאליהו הנביא שתה ממימיו וכל מי ששותה מהם מבריא לחלוטין. לא מפתיע שבשנים האחרונות הפך המעיין למקום עלייה לרגל של חברי תנועת חסידות חב"ד. עם זאת, מילת אזהרה: אל תשתו ממימיו (או ממימיהם של מעיינות אחרים בערוץ זה) למרות הכוחות הרפואיים המיוחסים להם.

    מול המעיין, על הגדה הצפונית, ניתן לזהות את מערת הקומותיים, לשם הלכו נזירים תושבי הכרמל להתבודד. זו מערה טבעית שהורחבה בחציבה, עם כניסה סגורה בדלת. הדוכנים בקומה הראשונה שלה ידועים גם בשם מערת הסוסים.

    Uploaded by AmutaTayarutHaifa

    כאן תוכלו לראות גם שרידים של כנסייה ומנזר מהתקופה הצלבנית. מעבר לכנסייה נמצאת קפלה כרמלית מודרנית מוקפת גדר. עלו במדרגות משמאל לתצפית על הקפלה הזו, הבנויה מאבן גיר לבנה מקומית. בכניסה נעשה שימוש באבנים שהובאו ממישור החוף. נזירים קתולים וכרמליתים חיו כאן והתבודדו במערה סמוכה עוד בתקופה הביזנטית. נחל שיח היה פופולרי בקרב נזירים בשל האמונה שאליהו הנביא חי באזור. הכנסייה במקום נבנתה במאה ה-13. לפי גרסה אחת, בשנת 1238, לפני נפילת הממלכה הצלבנית, עזב המסדר הכרמליתי את ארץ הקודש לאחר שהמוסלמים טבחו בנזירים שלהם. שמו של הוואדי, עמק הקדושים, מנציח את הטבח. בספרו "חיפה או החיים בפלסטין המודרנית", כתב ההיסטוריון הבריטי ותושב חיפה לורנס אוליפנט מהמאה ה-19: "אך הגיע יום שבו בדידותם השלווה הופרעה בגסות. בשנת 1238 התנפלו עליהם הסרסנים במפתיע וטבחו בכולם, ולא השאירו איש לספר את סיפור הדמים. נראה שלא היה תיעוד של מספר הקורבנות בהזדמנות זו, אבל הם בטח היו רבים מאוד".

    ממשיכים לרדת ומגיעים לבריכה המלאה במים מצינור. זהו עין סיאח, מעיין שסיפק מים לשכונות מרכז הכרמל בשנות ה-30. מעלינו מדרון מנוקד באדום וצהוב, שבו צומח צמח נדיר בישראל בשם חלבלב השיח (Euphorbia dendroides), הנמצא רק במערב הכרמל.

    Uploaded by AmutaTayarutHaifa

    עוד כמה צעדים לאורך השביל, גרם מדרגות ארוך (300 מדרגות) מוביל אל הלבלוב. אנחנו מגיעים למטע עם גדרות אבן וערוגות בטון, שביניהן תעלות פתוחות נשפכות לבריכות קטנות. זהו הבוסתן של עזיז חיאת, בן למשפחה נוצרית שהייתה בין העשירות בחיפה בשנות המנדט הבריטי. האתר נבנה כאתר נופש, וכלל מועדון, בית קפה ושלוש בריכות שחייה. בני המשפחה ואורחיהם היו יורדים אל הפרדס במדרגות שראינו קודם. עיריית חיפה וקרן קיימת לישראל סיימו לאחרונה תכנית לפיתוח ושיפוץ העמק והנחל.

    אל תבזבזו זמן בתכנון
    השתמש במסלולים מפורטים שנוצרו על ידי חבריך ואנשי המקצוע שלך. אל תפחד ללכת לאיבוד במקומות חדשים!
    Pinsteps - globe travel application. Travel pictures.
    אל תבזבזו זמן בתכנון
    פתח את העולם עם ניסיון של חבריך ואנשי המקצוע שלך ללא כל חשש.
    אתר זה משתמש בקובצי Cookie כדי להבטיח שתקבל את החוויה הטובה ביותר
    OK
    Tweet
    Share
    Share
    Send
    Send